Yazar biyografi alanı; Hava Hanım, Sosyolog, araştırmacı yazar Beşiktaş Çınar gazetesi ve İstanbul Adan Zye gazetesinde köşe yazar olarak devam ediyor...
Konserveler tam organik, annemle yine harikalar yaptık, beni yaptığı gibi…
Anasayfa»Köşe Yazıları»Konserveler tam organik, annemle yine harikalar yaptık, beni yaptığı gibi…
“Beşiktaş Çınar köşe yazarı Hava Sosyolog diyor ki: “Zeytinyağından narına, sebzesinden bağına cevizinden dağına tümüyle tarladan tam organik sos ve konservelerim hijyen kurallarına tutmuş, annemle yine harikalar yaptık, beni yaptığı gibi…”
Her Mevsim Zaman Kazandıran Pratik Lezzet
6 Adımda Konserve Hakkında Her Şey
Türk yemek kültüründe büyük önemi olan konserve hakkında en merak edilen soruları yanıtlamak için buradayız. Yaz sebzelerini kışın da yemek istiyorsanız, sevdiğiniz lezzetleri uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız sayfamızdaki bilgiler sizlere faydalı olabilir. Hep beraber konserve hakkındaki bilgilere göz atalım!
1) Konserve Nedir?
Konserve yemeklerin uzun ömürlü olacak şekilde muhafaza edilmesine verilen bir isimdir.
Çok eski zamanlarda konservelenen yemekler askerlere ve uzun yolculuklara çıkanlara yemek olarak verilirdi.
Yemeklerin uzun süre bozulmadığını görenler bu yöntemin hayatın her anı için kullanılabilir bir şey olduğunu fark ettiler ve zaman içinde geliştirdiler.
Buzdolabının icadından önce yemekler fümeleme ya da kurutma yöntemi ile saklanmaktaydı. Konserve ile bu saklama yöntemlerine biri daha eklendi. Konserve yöntemi ile besinlerin sahip olduğu besin değeri de koruma altına alındı.
Şimdilerde konserve denildiğinde akıllara birçok yiyecek gelmekte. Mısır, bakliyat, et, sebze hatta meyve bile bu şekilde saklanmaktadır.
Sağlıklı beslenme konusunda her zaman taze ve mevsim ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Söz konusu konserve yiyecekler olduğunda ise yemeden önce insanlar bir süre düşünebilir. Konserve yiyecekler sağlıklı mıdır sorusuna uzmanların görüşlerinden faydalanarak şu cümleleri kurabiliriz:
Konserve Ürünler Zararlı mı?
Konserve ürünlerde zaman zaman bozulma meydana gelebilir. Ürünün ekşimesi, hava alması ve çürümesi önlenmediği durumlarda tüketime uygun değildir.
Metal saklama kapları içinde muhafaza edilen besinlerde, düz ekşime adı verilen bir bozulma meydana gelebilir. Ürün satın alındığında herhangi bir bozulma fark edilmez fakat kapak açıldıktan sonra ekşi bir koku ve renkte bozulma meydana gelebilir. Bu konuda ise konservelerin bazı durumlarda zararlı olabileceğini ifade eder.
Konserve kaplarında kullanılan reçineler sağlığı tehdit eden maddelerden oluşmaktadır. Besine temas eden bu maddeler, kişiye zarar verebilir.
Yapılan araştırmalara göre uzun bir süre konserve tüketen kişilerin, kan ve idrar tahlillerinde bu reçine maddesi tespit edilmiştir.
Konserve balıklar da insan sağlığını tehdit eden konserve çeşitleri arasındadır. Metal ürünlerle temas eden balıkta, civa açığa çıkar ve bu insanlar için iyi bir durum değildir.
Konserve Ürünler Faydalı mı?
Konserve ürünlerin zararları olduğu gibi mutlaka faydası da olacaktır. Güvenilir markalardan alınan konserveler yoğun iş temposunda çalışan kişilere zaman kazandırmaktadır.
Kısa süreli tatillerde, anlık davetlerde ve yemek hazırlanacağı herhangi bir zamanda konserve ürünler tercih edilerek, mutfaktaki işler kolaylaştırılabilir.
Mevsimi dışında da bazı besinler yemek istediğinizde, konserve yiyeceklerden faydalanabilirsiniz.
5) Konserve Yemekler ve Yiyecekler Nasıl Tüketilir?
Konserve ürünleri satın almadan önce son kullanma tarihi kontrol edilmelidir ve metal saklama kaplarında olanların sorunsuz olmasına özen gösterilmelidir. Delik, çatlak ya da ezilmiş konservelerin alınması önerilmez.
Ev yapımı konserve ürünleri tüketmeden önce, kapağın tam olarak kapalı olmasına dikkat ediniz. Hava almış olan ürünler bozulmuş yiyeceklerdir.
Ev konservelerinde kapağın düz bir şekilde kalması gerekiyor. Hafif bombe olanlar hava almıştır. Kesinlikle tüketmemelisiniz.
Kapağı açtığınızda su fışkırıyorsa içeride bakteriler olduğuna işarettir.
Pişirme aşamasında ise en az 10 dakika besinlerin pişirilmesi gerekiyor.
Balık konservelerinde ise kapak açıldıktan sonra küflenme görünmüyorsa tüketime uygundur.
En yaygın zehirlenmelerden biri olan konserve zehirlenmesi, herkeste görülebilecek bir vakadır. Konserve besinler neden zehirler, belirtileri nedir diye merak ediyorsanız şu maddelere dikkat etmeniz gerekir:
Konserve zehirlenmesi nedenleri:
Uygun sıcaklıkta pişmeyen konserveler zehirlenmelere neden olur.
Konserve kapaklarının sıkı şekilde kapatılmaması, besinlerin hava almasına ve içeride bakteri üremesini meydana getirir. Bu gibi konservelerde Clostridium botulinum toksini açığa çıkar ve bu toksin kişinin hayatının kaybına kadar neden olur.
Bir başka zehirlenme nedeni ise konserve için çürük sebzelerin seçilmesidir. Çürük olan besinler kavanozlara eklendiğinde kapalı ortamda daha çabuk bakteri oluşturur ve tüketiminde sağlığı tehdit eder.
Hazır konserveler de zehirleme riski taşır. Son tüketim tarihi geçmiş konserveler kişide kısa sürede zehirlenmeyi meydana getirir.
Konserve zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Konserve tüketiminden kısa bir süre sonra şiddetli karın ağrısı varsa
Mide bulantısı ve kusma yaşanıyorsa
Konserveyi tüketen kişide baş dönmesi ve ağrısı başladıysa
Bağırsakların kasılması şiddetlenirse
Boğazda kuruma ve yanma varsa konserve kişiyi zehirlemiş olabilir. Acil müdahale gerektirir.
Uzun Ömürlü ve Sağlıklı! 12 Konserve Yemeği Tarifi
En güvenilir şekilde tüketebileceğiniz konserve yemekleri sizler için sağlıklı şekilde hazırlanıyor. Tamamı anne eli değmiş lezzetinde! Birbirinden nefis konserve yemeklerini denemek için mutfağa doğru geçebiliriz!
1) Sağlıklı Öğünlerde Zeytinyağlı Enginar Tarifi
Kalp sağlığı için tüketilmesi önerilen enginar, bu tarifimiz ile en lezzetli halde sunuluyor. Garnitürler eklenerek renklenen enginarı, daha önce hiç yemeyen kişiler bile ilk tadımda çok sevecek. Denemek için tarife tıklamanız yeterli. Zeytinyağlı Enginarhttps://www.youtube.com/embed/jDEyC8uf2xo?rel=1&modestbranding=1
2) Bamya Yemeği Konserve ile Her Mevsimde
Lifli yapısı ile tam bir metabolizma dostu olan bamya, konserve haliyle de çok sevilen lezzetler arasında. Konserve bamya nasıl hazırlanır diye merak edenleri leziz mi leziz bamya tarifine bekliyoruz. Bamya Yemeği (Konserve)Tarif: Bamya Yemeği (Konserve)
3) Her Öğüne Yakışan Konserve Türlü Yemeği
Çeşitli sebzelerle hazırlanan türlü yemeği, Türk mutfağında sıkça yapılan ve sevilen bir ana yemektir. İşin içinde konserve sebzeler de olduğu zaman her mevsimde anında pişirilebilir. Türlü yemeğini yaparken dikkat etmeniz gereken tüm püf noktaları bu tarifte sizler için açıklandı. Konserve Türlü YemeğiTarif: Konserve Türlü Yemeği
4) Bol Lezzetli Kışlık Taze Fasulye Konservesi
Zamanı az olanlara ve kışın da fasulyeyi en taze şekilde tüketmek isteyenlere, leziz bir konserve tarifi öneriyoruz. Fasulye yemeğini kısa sürede hazırlamak için bu önerimiz bir köşede not edilsin. Tadına bayılacaksınız. Kışlık Taze Fasulye KonservesiTarif: Kışlık Taze Fasulye Konservesi
5) Her Yemeğe Uygun Ev Yapımı Domates Konservesi
Yaz günlerinde lezzetlenen domatesleri, kışın bulmak oldukça zordur. Bu nedenle her yemekte kullanabileceğiniz şekilde ev yapımı domates konservesi hazırlamanız gerekir. Domates konservesi hazırlamanızda yardımcı olacak tarifimizi sizler için ekledik. Tıklayarak deneyebilirsiniz. Ev Yapımı Domates KonservesiTarif: Ev Yapımı Domates Konservesi
6) Salatalar İçin Evde Mısır Konservesi
Haşlanmış mısır her an ihtiyacınız olabilir. Yemek hazırlığı yaparken salatalarınızı renklendirmek için bu tarifi kullanıp nefis bir mısır konservesi hazırlayabilirsiniz. En sağlıklı şekilde konserve mısır tüketmek için tarifimizi mutlaka görmelisiniz. Evde Mısır KonservesiTarif: Evde Mısır Konservesi
7) Yaz Tadında Konserve Menemen Yapımı
Soğuk kış günlerinde yaz tadında menemen yemek için bu tarifimizi denemelisiniz. En taze şekilde domatesler, her an sofranızda olsun isterseniz; konserve menemen tarifimiz ile yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Yaz Tadında Konserve Menemen YapımıTarif: Yaz Tadında Konserve Menemen Yapımı
8) Kızartma Sevenlere Konservede Karışık Kızartma
Acıktığınız her an karışık kızartma konserveleri ile lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz. Her sebzeyi ayrı ayrı kızartmakla zaman kaybetmeye son verecek bu pratik konserve tarifini denediğinizde çok seveceksiniz. Kızartma ile aynı lezzete sahip olan konserve tarifine göz atmalısınız. Karışık Kızartma KonservesiTarif: Karışık Kızartma Konservesi
9) Konserve Bezelye ile Yemekler Anında Hazır
Bezelyenin sağlığa olan faydalarını duyanlar, konserve bezelye tarifini denemeye başlıyor. Bağışıklığı güçlendiren özelliğe sahip bezelye ile birbirinden nefis yemekler yapabilirsiniz. Önce hangisinden başlasam diyorsanız konserve bezelye lezzetini deneyebilirsiniz. Konserve BezelyeTarif: Konserve Bezelye
10) Közlenmiş Kırmızı Biber Konservesi Lezzeti
Kırmızı biberin her halini çok sevenlere, bu tarifimizde közlenmiş halini öneriyoruz. Birkaç değişiklik yaparak konserve içine alıyoruz ve dilediğimiz an tüketiyoruz. Siz de hemen denemek ve tadını almak istiyorsanız, tarifimize tıklayabilirsiniz. Közlenmiş Kırmızı Biber Konservesihttps://www.youtube.com/embed/JgRafwYQTwE?rel=1&modestbranding=1
Patlıcan salatası sıkça yapılan ve severek tüketilen mezelerden biridir. Her öğünde afiyetle tüketilir. Çat kapı gelen misafirler için de ideal bir salata olmaktadır. Patlıcan salatasını konserve yapıp daha sonra tüketmek istediğinizde, tarifimiz sizler için burada! Patlıcan Salatası KonservesiTarif: Patlıcan Salatası Konservesi
12) İştah Açan Közde Kahvaltılık Kırmızı Biber Konservesi
5 milyon’dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000’den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Okuyucunun Dikkatine
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.